Alkohol Cetylowy 100g

Cena:6.00PLN
Do koszyka

Produkt organiczny. Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające),  zmiękcza i wygładza skórę.
Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową, zwiększa lepkość kosmetyków. można dodawać do 30%